Enj. Pri 25th, 2024

Shoqata e Mësuesve Shqiptarë “Naim Frashëri” në Austri organizoi „Kuizin e diturisë-Gleisdorf 2019“

Në qytetin e bukur Gleisdorf në Landin Steiermark, SHMSH „Naim Frashëri“ në Austri e sponzorizuar nga MDIS të Kosovës, Rrjeti i bizneseve shqiptare në Austri dhe Këshilli Koordinues i Shoqatave Shqiptare në Steiermark, më 8 qershor 2019 organizoi evenimentin kulturo-arsimor „Kuizin e diturisë – Gleisdorf 2019“. Në sallën e njohur të qyteti „Kloster Forum“ të mbushur me nxënës, prindër e mysafirë, diku reth 400 persona, në mesin e të cilëve ishte i pranishëm edhe Konsulli i Republikës së Kosovës në Austri, zotëri Isa Kosumi dhe kryetari (Burgemeister) i qytetit zotëri Christoph Stark.

Si gjithnjë, edhe këtë fundvit shkollor, nën moton „Ta njohim atdheun – që ta duam më shumë“,  SHMSH „Naim Frashëri“ në Austri, me sukses organizoi „Kuizin e diturisë-Gleisdorf  2019“, për të nëntëmbëdhjetën herë me radhë. Nikoqir i këtij evenimenti ishte mësuesi z. Mark Demaj. Zotëri Marku i kishte bërë me kohë përgatitjet e duhura që nga rezervimi i sallës deri te dekorimet e nevojshme për evenimente të tilla siç është Kuizi i diturisë.

Programi u hap me intonimin e himnit kombëtar, himnit shtetëror të Republikës së Kosovës dhe himnit shtetëror austriak. Ishte nikoqiri, zotëri Mark Demaj, ai që e  hapi takimin, duke u dëshiruar një mirëseardhje mysafirëve të shumtë nga qytetet të ndryshme të Austrisë. Ai shoqërohej nga  zonja Vlora Demaj, e cila moderoi një pjesë të programit me një gjermanishte të shkëlqyer. Zotëri Demaj që në fillim ftoi kryetarin e qytetit, zotëri Christoph Stark, për një fjalë përshëndetëse. Zotëri Stark tha “ndihem i lumtur që keni zgjedhur qytetin tonë për të organizuar këtë eveniment, ku në qendër të vëmendjes janë fëmijët. Ai  falënderoi komunitetin shqiptar në qytetin e tij, si një komunitet mirë i integruar, por që ruan edhe kulturën dhe gjuhën e origjinës. Gjatë fjalës së tij, ai i njoftoi mysafirët edhe për historikun e qytetit të tij.

Juria

Zonja Miradije Berishaj, Kryetare e SHMSH „Naim Frashëri“, në fjalën e saj përshëndetëse u përqëndrua në rëndësinë që ka vijueshmëria e mësimit në gjuhën shqipe për fëmijët tanë. Duke e përmbyllur fjalën e saj ajo tha se, organizimi i Kuizit të diturisë, por edhe i manifestimeve tjera të festave tona kombëtare, që shoqata jonë i ka organizuar dhe  po i organizon, janë suksese të përbashkëta të mësuesve, nxënësve dhe  e një pjese të prindërve. Ajo falënderoi Ministrinë e Diasporës dhe Investimeve Strategjike për bashkorganizim, Rrjetin e Bizneseve në Austri, KKSHSH të Steiermark-ut dhe të gjithë prindërit që ndihmuan këtë eveniment.

Isa Kosumi, Konsull i Republikës së Kosovës në Austri, në fjalën përshëndetëse drejtuar të pranishmëve, theksoi rolin dhe rëndësinë e Kuizit të diturisë që ka në nxitjen e nxënësve për mësim dhe njohjen me atdheun, gjuhën dhe kulturën e vendit tonë. Ai apeloi  për ngritjen e trendit të vijushmërisë së mësimit të gjuhës amtare shqipe e cila është në kolaps, sipas tij, bashkëpunimin më intensiv emergjent në trekëndëshin, nxënës, mësues, prindër është shumë i domosdoshëm. Në fund të gjithë nxënësve garues ai ju uroi suksese dhe falenderoi mësuesit për punën e tyre.

Të pranishmit i përshendetën edhe z. Valton Halimi, kryetar i KKSHSH për Steiermark dhe zonja Vera Xhafa Haliti, mësuese dhe aktiviste nga Sllovenia.

Gara u zhvillua në dy nivele. Në nivelin e parë bënin pjesë nxënësit e ciklit të ulët, deri në klasën e katërt, ndërsa nivelin e dytë e përbënin nxënësit  deri në klasën e nëntë.

Në nivelin e parë morën pjesë shtatë ekipe: Dielli  me nxënësit Jon Fazlija, Fatgzim Rukiqi dhe Elvira Halimi nga Gleisdorf të mësuesit Mark Demaj; Dukagjini me nxënësit Freskim Pepshi, Erza Qengaj, Blerona Zukaj dhe  Adisa Ademi të mësueses Miradije Berishaj nga Vjena; Rinia me nxënësit Aleona Hoti, Aurela Gashi, Jon Buqaj dhe Ndriçim Krasniqi nga Grazi me mësuesen Bukurije Limani; Ilirët me nxënësit Blin Hyseni, Olsa Agushi, Stina Dili dhe Mineta Ajdini nga Radstadt & Eben me mësuesen Qefsere Bislimi; Fluturat me nxënësit Erda Arifaj, Lorent Limani, Fatlind Ademi, dhe  Adea Arifaj nga  Vjena me mësuesin Osman Ademi;  Abetarja  me nxënësit Diana Mustafi, Berkan Mustafi, Thoreja Ljatifi dhe Din Asani nga Traisen me mësuesen Antigone Elshani; Drenica  me nxënësit Jon Bacaliu, Dion Dalipi dhe Donart Mazreku nga Krems dhe Deutsch-Wagram me mësuesin Ibrahim Hasanaj.

Vendin e parë fitoi ekipi Fluturat nga Vjena, të dytin Drenica nga Krems & Deutsch-Wagram dhe vendin e tretë Dukagjini  nga Vjena. Në nivelin e dyte, cikli lartë, u paraqitën vetëm tre ekipe: Arbëria me nxënësit Fjolla Tahiri, Delvina Haziri, Dinete Halili, Anila Tërnava nga Weiz me mësuesin nga Mark Demaj; Dituria  me nxënësit Rilinada Bytyqi, Ardit Gashi, Fiona Sadiku, Leona Maxhuni me mësuesen Bukurije Limani nga Graz; Rozafa me nxënësit Biondina Hoti, Dren Hoti me mësuesen Roza Prenaj nga Rottenmann.

Ekipi fitues “Fluturat”

Vendin e parë e fitoi ekipi Rozafa nga Rottenmann; të dytin Dituria nga Grazi dhe të tretin Arbëria nga Weiz. Për tre vendet e para nxënësit morën shpërblime të pëcaktuar nga organizatori, ndërsa nxënësit pjesmarrës u shpërblyen me nga një laps me vlerë që i përdorin në shkollë. Shpërblimet dhe një pjesë e shpenzimeve ishin të mbuluara nga MDIS të Kosovës, Rrjeti i Bizneseve në Austri dhe KKSHSH në Steiermark. Gjatë kohës së drekës mysafirët shijuan ushqimet tradicionale që kishin sjellur prindërit nga qyteti Gleisdorf.

Juria e përbërë nga mësuesi Ibrahim Hasanaj, mësueset Roza Prenaj dhe Bukurije Limani nuk e patën aq të lehtë punën e tyre, ngase nxënësit treguan se ishin  të përgatitur mirë për këtë garë, madje duhet thënë se patën një përformancë të mirë edhe në vallet, recitimet dhe këngët që i interpretuan. Të pranishëm ishin edhe mësuesi Ismet Sinani, mësueset Rafete Kosumi, Feride Aradini, Xheve Lajqi, prof. Shkëlzen Sinani, prof. Idriz Smaili prof. Viktor Nrecaj dhe shumë personalitete nga fusha të ndryshme.

Një punë të mirë në kompletimin e pyetjeve dhe digjitalizimin e tyre e kishte bërë mësuesi Ibrahim Hasanaj, ndërsa praraqitjen e tyre në monitor me shumë sukses e bëri ish-nxënësi Arben Demaj, për çka u falënderua nga organizatori. Një punë të shkëlqyer ka bërë edhe tekniku i sallës zotëri Laslo Palocz, për çka u falënderua nga organizatori. Si shumë herë deri më tani këtë program me shumë sukses e moderoi mësuesi Osman Ademi, i cili u nderua me mirënjohje nga SHMSH „Naim Frashëri“ për punën e tij  20-vjeçare si mësues dhe aktivist në Vjenë. Po ashtu me mirënjohje për punën  25-vjeçare në arsim u nderua edhe z. Mark Demaj.